A telephelyen belül a KRESZ betartása

A Harsányi Depocentrum telephelyeken belüli járműforgalom szabályai

A telephelyen belüli járműforgalom résztvevői a KRESZ, valamint e szabályzat előírásainak betartásával kötelesek közlekedni.

A telephelyen csak a közlekedés zavartalanságát nem veszélyeztető, az előírásoknak megfelelő műszaki állapotú és tisztántartott járművel szabad közlekedni. A járművek vezetői az elindulás előtt kötelesek meggyőződni a jármű üzembiztos állapotáról.

A területre járművel való be- és kihajtás céljából csak az arra kijelölt kapukat szabad igénybe venni.

A telep területén csak olyan sebességgel szabad a járművekkel haladni, mely biztonságossá teszi a közlekedést, és tekintettel van a személy- és vagyonbiztonság sajátos körülményeire, követelményeire. A telephely útvonalain a járművek legnagyobb sebessége 10 km/óra, üzemépületen belül 5 km/óra lehet.

A járművet csak akkor szabad őrizetlenül hagyni, ha forgalmi akadályt nem okoz, kivilágítása az előírásoknak megfelel, vezetője a hajtómű működését megszüntette és mindent megtett annak érdekében, hogy az arra illetéktelen személy el ne indíthassa, vagy magától el ne indulhasson.

A targoncát csak úgy szabad elhagyni, hogy az mozgásképtelen legyen, forgalmi akadályt nem okoz és az indítókulcsot, a kezelő eltávolította belőle.

Csarnokban a targoncák, villásemelők csak az előírt sebességgel, valamint a személy- és vagyonbiztonság feltételeinek betartása mellett közlekedhetnek. A rakomány terjedelme és súlya nem haladhatja meg a rendelkezésre álló bejárati út, valamint a csarnokban kijelölt közlekedési utak méreteit. Anyagmozgatás csak a kijelölt útvonalon történhet.

Azonos irányba tartó targoncáknál legalább 3 targoncahossz távolságot kell tartani.

Emelővillás targoncát csak úgy szabad megterhelni, hogy menetközben ne veszíthesse el stabilitását, alkalmas legyen a biztonságos közlekedésre. Hátramenetben tartósan közlekedni tilos. Emelővillás targoncánál az ellensúlyt növelni nem szabad. Terhelésnél csak hátradöntött villás szárakkal szabad közlekedni. A villát szállítás közben csak annyira szabad megemelni, hogy billenésmentesen közlekedhessen.

A Harsányi Depocentrum telephelyeinek útjain 15 cm-nél magasabbra emelni a rakományt nem szabad. Sáros, felázott talajra a villástargoncával ráhajtani t i l o s !

Emeléshez két darab emelővillás targoncát egyszerre használni t i l o s!

T i l o s belső égésű motoros targoncát zárt helyiségben szállítás céljából hosszabb időre igénybe venni. A targoncákon a megengedett terhelést fel kell tüntetni, azt túllépni T i l o s !

Ahol robbanás veszélye áll fenn, villamos, és belső égésű motoros targoncával behajtani Tilos! Géperejű járművekre rakodógéppel történő rakodás ideje alatt a            gépjármű vezetője nem tartózkodhat a gépkocsin. A géperejű járművel végzett szállításkor a jármű vezetője elindulás előtt köteles meggyőződni a jármű és a rakomány forgalombiztos állapotáról.

Pótkocsit tehergépkocsihoz, vontatóhoz csak a szabályszerű vonóhoroghoz csatlakoztatott, a menet közbeni kioldódás ellen biztosított vonórúddal szabad kapcsolni. Pótkocsit, alvázat, targoncát elgörbült, vagy hibás vonórúddal, valamint drótkötéllel T i l o s vontatni.

A le- és felrakodás idején túl T i l o s várakozni az épületek bejárata előtt.

A járműveken elhelyezett rakomány nem súrolhatja az út felületét, és azt nem rongálhatja. A rakomány nem nyúlhat ki olyan mértékben a járműről, hogy      azzal a közlekedő gyalogosok, vagy más járművek forgalmát akadályozza. A szállítás közben elhullajtott anyagot a jármű vezetője köteles összeszedni.

Az utakon, és az utak mentén T i l o s elhelyezni, tárolni oly módon anyagokat, hogy az leszűkítse, vagy akadályozza a forgalmat.

A telephelyen belüli gyalogos forgalom szabályai

A gyalogos köteles a közlekedésre vonatkozó általános szabályokhoz alkalmazkodni. Ahol gyalogos közlekedésre kijelölt út van, a gyalogosok azt kötelesek igénybe venni. Ahol erre alkalmas hely nem áll rendelkezésre ott az úttest menetirány szerinti bal oldalán közvetlenül a szélén kell közlekedni.

Útkereszteződésben, útelágazásban Tilos átlósan haladni.

A telephely útjain álló járművek előtt és mögött fokozott figyelemmel kell áthaladni, különösen akkor, ha a szabad kilátás nincs biztosítva. Ebben az esetben mindenkor számítani kell járműforgalomra.

Az úttestre lépni csak abban az esetben szabad, ha annak veszélytelenségéről meg lehetett győződni.

Ahol a járműveknek van elsőbbsége, ott forgalmukat a gyalogosok nem akadályozhatják, nem zavarhatják. Kizárólagosan a gyalogos forgalom célját szolgálja a kijelölt gyalogátkelőhely, valamint a felfestett, gyalogosok részére kijelölt útszakasz. Egyéb helyeken a gyalogosok az épületek falához közelebb eső útszakaszon kizárólag az úttest szélén közlekedhetnek.

A gyalogos köteles mindenkor az időjárás és egyéb külső körülmények figyelembevételével a tőle elvárható körültekintéssel közlekedni.

Teendők baleset esetén

Az előforduló közlekedési balesetek esetén is a KRESZ előírásai tartandók be. Így különösen az, hogy a jármű vezetője köteles megállni, és a baleset folytán sérülést szenvedett személyt elsősegélyben részesíteni.

Hiányérzete támadt a cégénél történő, jelenlegi intézkedéseikkel kapcsolatban?